Je toetsenbord omzetten van qwerty naar azerty

Hoewel de meesten van ons gewend zijn met het werken met de standaard QWERTY-toetsenbord-indeling, kan het altijd voorkomen dat je dit wilt veranderen naar AZERTY. Dit kan gemakkelijk binnen enkele seconde worden aangepast op zowel je Windows, Android- als je iOS-apparaat.

qwerty toetsenbord

Wat is een azerty- en qwerty-toetsenbord?

Een QWERTY-toetsenbord is een populaire toetsenbord-indeling voor alfabetten in het Latijns schrift. QWERTY verwijst naar de rangschikking van de letters op het toetsenbord en is vernoemd naar de eerste zes letters in de rij linksboven. Het AZERTY-toetsenbord is de franse versie van het standaard QWERTY-toetsenbord. Het verschil zit hem in de Q- en W-toets. Deze zijn verwisseld met de A- en Z-toetsen. Een ander verschil is dat in een AZERTY-toetsenbord de M-toets zich links van de L-toets bevindt. In het Nederlands gebruiken wij vrijwel altijd de QWERTY-stand.

Het aanpassen van toetsenbord voor Android

Een Microsoft SwitfKey beschikt over verschillende toetsenbord-indelingen. Genaamd: QWERT, QWERTZ, AZERTY, Colemak en Dvorak. Je hoeft maar een paar stappen te volgen om je toetsenbord gemakkelijk van AZERTY naar QWERTY, of andersom, te wijzigen. Open eerst de Microsoft SwiftKey-app. Klik op ‘Talen’ en zoek vervolgens de gewenste taal in de lijst. Klik vervolgens op de gewenste taal om de lay-out schakelaar te openen. Blader door de beschikbare lay-out opties en selecteer de gewenste versie. Mocht je op een enkel moment je toetsenbord terug wijzigen in de AZERTY stand, volg dan hetzelfde stappen-proces wat hier genoemd staat.

Het aanpassen van je toetsenbord voor iOS

Het aanpassen van je toetsenbord van een iOS apparaat is, net zoals Android, erg gemakkelijk. iOS beschikt ook over dezelfde toetsenbord-indelingen als Android. Deze volgende stappen gelden zowel voor je iPhone als je iPad en iPod touch. Om je toetsenbord te wijzigen ga je naar ‘instellingen’. Hier open je de optie ‘Algemeen’ en vervolgens klik je door naar ‘Toetsenborden’. Ga nu naar ‘Toetsenborden’. Klik vervolgens op de gewenste taal en dit brengt je naar een scherm met de optie tussen de verschillende toetsenborden, waaronder QWERTY. Hier selecteer je de gewenste versie. Ook voor iOS geldt dat zodra je je toetsenbord wilt terug wijzigen naar de AZERTY stand, je dezelfde stappen kan volgen als hierboven genoemd staat.

Via online apparaten zoals je telefoon zijn deze instellingen erg intuïtief om uit te voeren. Mocht je beschikken over verschillende talen, dan kun je binnen enkele seconden je toetsenbord veranderen naar de andere versie.