eBooks eregalerij resultaten


Den Haag - ‘Gratis e-boeken, veel informatie, ook als app. Mooi en veel!’ Dat twitterde Wim de Bie over de eBooks eregalerij. Een paar dagen na de lancering van de app voor de iPad én de website, gaat het voortvarend met de eBooks eregalerij iPad app. De eBooks app heeft enige tijd op de eerste plaats gestaan in de top 100 van gratis apps in de App Store van iTunes. Momenteel staat de iPad app in de top 10 tussen bekende apps als Buienradar HD en Nu HD.

Nicolaas Beets op de iPad
In de eerste dag na de lancering werden bijna 6000 boeken gedownload. Met 486 downloads van Camera Obscura ging Nicolaas Beets daarbij voorop, gevolgd door titels van Willem Bilderdijk, J.J. Cremer, J. Slauerhoff, Louis Couperus, Carry van Bruggen, Multatuli, Paul van Ostaijen en A.L.G. Bosboom-Toussaint.

Meer dan 15.000 downloads
Op 1 mei was het aantal downloads gestegen tot 15.146, waarvan 1.318 van Camera Obscura. Heel populair waren ook Het verboden rijk van J. Slauerhoff (832 downloads), De boeken der kleine zielen van Louis Couperus (804), Betuwsche novellen van J.J. Cremer (799), Winterbloemen van Willem Bilderdijk (793), Max Havelaar van Multatuli (773) enEva van Carry van Bruggen (756). 21 van de 25 titels werden meer dan 500 keer gedownload. Bij het minst gedownloade boek (De lotgevallen van Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep) ging het nog altijd om 435 downloads.

Informatie en beeldmateriaal
De eBooks eregalerij is donderdag door de Stichting Bibliotheek.nl samen met het Letterkundig Museum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) in het museum gepresenteerd. In deze digitale etalage bieden de openbare bibliotheken 25 klassiekers uit de Nederlandstalige literatuur als eBook aan, verrijkt met achtergrondinformatie en beeldmateriaal, verzorgd door de drie instellingen. De eBooks zijn door iedereen kosteloos te downloaden via een iPad-app of de website voor de eBooks eregalerij.

Schatkamer van literaire werken
In combinatie met video's, foto’s en uitgebreide documentatie krijgt de lezer een breed aanbod van informatie over de 25 boeken en hun schrijvers. Behalve om het leven en het werk van de schrijvers gaat het daarbij onder meer om de sporen die ze naast hun boeken hebben nagelaten. Via de eBooks eregalerij worden klassieke meesterwerken uit de Nederlandstalige literatuur op een moderne manier toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

Hoogtepunten
De 25 boeken uit de eBooks eregalerij zijn een selectie uit Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit duizend jaar Nederlandstalige literatuur. De eregalerij is een project binnen de ontwikkeling van een landelijke digitale bibliotheek en is een voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen drie culturele instellingen in het beschikbaar maken van cultureel erfgoed. Internetbureau Yellowmind ontwikkelde en lanceerde de eBooks eregalerij iPad app op basis van de ervaringen met de white label iPad app Tablisto.

Reageren